anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Lekki krupniczek z kaszką jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekkostrawna zupa odpowiednia dla rodziny z małymi dziećmi, rekonwalescentów, osób starszych i będących na diecie.

Lekki krupniczek z kaszką jaglaną

Składniki:

Lekki krupniczek z kaszką jaglaną

 

  • marchewka 3 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • seler mały ½ szt.
  • bulion 1 i ½ l
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ziele angielskie 2 szt.
  • listek laurowy 1 szt.
  • śmietana 3 łyżki
  • kasza jaglana ugotowana na sypko 1 szk.
  • posiekana natka pietruszki 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Lekki krupniczek z kaszką jaglaną
Umyj i obierz pietruszkę, seler i marchewkę. Pokrojone warzywa włóż do garnka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, dodaj obraną cebulę Gdy się zagotuje, dodaj ziele angielskie, listek laurowy oraz obraną cebulę / w całości /. Gotuj zupę na wolnym ogniu ok. 30 minut. Dodaj ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.