monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Lekki torcik owocowo-jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolorowo, lekko i w letnim klimacie...takie desery lubię najbardziej:) moja córcia była szczególnie zachwycona warstwą arbuzową oczywiście:) Torcik w całości bez pieczenia:)

Lekki torcik owocowo-jogurtowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy

 

  • Warstwa arbuzowa:
  • 420 g miąższu arbuza
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Warstwa jogurtowa:
  • 360 g jogurtu naturalnego 0 %
  • 2 łyżki stevii
  • Kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka żelatyny
  • Warstwa brzoskwiniowa:
  • 3 duże brzoskwinie -385 g ( waga bez pestek)
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 40 g małych biszkoptów

 

  • Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy

Warstwa arbuzowa:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy
rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę wymieszać z musem arbuzowym

Na blacie rozłożyć płat folii aluminiowej, nałożyć na nią spód tortownicy i zapiąć obręcz. Wewnątrz tortownicy boki wyłożyć papierem do pieczenia.
Warstwa arbuzowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Miąższ oczyścić z pestek. Około 80-90 g arbuza odłożyć a resztę zmiksować blenderem. Do musu arbuzowego dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie zostały grudki.

ETAP 2:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy
masę wylać na dno tortownicy i odłożyć do lodówki

Pozostałego arbuza pokroić w małą kostkę i połączyć z musem, wymieszać. Delikatnie przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut, do wstępnego stężenia masy.

Warstwa jogurtowa:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy
Jogurt wymieszać z cukrem brzozowym i aromatem

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
Do miski przelać jogurt, dodać stevię i aromat cytrynowy. Dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy
do masy dodać borówki i przelać na masę arbuzową

Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i całość dobrze wymieszać. Mieszaninę wlać do miski z jogurtem i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić opłukane i osuszone borówki, wymieszać po raz ostatni. Masę jogurtową ostrożnie wlać na masę arbuzową i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki.

Masa brzoskwiniowa:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy
brzoskwinie sparzyć a następnie delikatnie zdjąć skórkę

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
Brzoskwinie obrać ze skórki ( ja nacięłam owoce na krzyż, zalałam wrzątkiem i zostawiłam na kilka minut, potem zalałam zimną wodą i ściągnęłam skórkę), wykroić pestkę i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.

ETAP 6:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy
brzoskwinie zmiksować z wodą i przelać na masę jogurtową

Dodać wodę i ponownie zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i dokładnie wymieszać z musem owocowym. Masę delikatnie wylać na warstwę jogurtową i włożyć do lodówki.

ETAP 7:

Lekki torcik owocowo-jogurtowy
na warstwie brzoskwiniowej ułożyć biszkopt

Po około 15 minutach delikatnie ułożyć biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia wyjąć z formy i ułożyć na paterze, tak aby warstwa arbuzowa była na wierzchu.
Smacznego!