Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Lekki torcik z dżemem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny, lekki torcik biszkoptowy z galaretką i dżemem. Doskonały deser do porannej kawusi. Polecam gorąco!!!

Lekki torcik z dżemem i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki torcik z dżemem i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego

 

Sposób przygotowania:

Lekki torcik z dżemem i galaretką
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę (średnia 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy biszkopt przestygnie zdejmujemy papier i smarujemy ciasto dżemem. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Śnieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem. Dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt. Drugą z galaretek rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia i schładzamy.
Lekki torcik z dżemem i galaretką
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt.
Lekki torcik z dżemem i galaretką
Upieczony biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym.
Lekki torcik z dżemem i galaretką
Przygotowujemy piankę. Wylewamy na biszkopt. Wyrównujemy.
Lekki torcik z dżemem i galaretką
Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.