zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Lekkie ciasto imbirowe (bez mleka i masła)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mocno korzenne, leciutkie ciasto, idealne np. na imprezę noworoczną ,............................;-)

Lekkie ciasto imbirowe (bez mleka i masła)

Składniki:

Lekkie ciasto imbirowe (bez mleka i masła)

 

  • 2 szklanki mąki (częściowo razowa)
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki syropu cukrowego ( z agawy, klonowy, daktylowy)
  • 1 szklankę maślanki (zamiast tego dałam 4 łyżki domowych powideł śliwkowych i
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty)

 

  • Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto imbirowe (bez mleka i masła)
Roztopić składniki polewy w kąpieli wodnej. Ostudzić, a w tym czasie : przesiać do miski mąkę z proszkiem, soda, solą i przyprawami. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszystą jasną masę. W następnej kolejności dodajemy powidła i dalej miksujemy składniki. Potem wlewamy cieniutką strużką olej do masy, ciągle miksując. Dodajemy syrop cukrowy i napar herbaciany i miksujemy krótko. Na koniec wsypujemy partiami mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Masę wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożoej papierem do pieczenia, o boku 23 cm. Wkładamy do piecyka nagrzanego do 175 stopni, na drugiej półce od dołu i pieczemy ok. 45 minut - do suchego patyczka. Ciasto studzimy i polewamy polewą.