aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Lekkie ciasto z kremem jogurtowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekkie ciasto z kremem jogurtowym, bananami i czekoladą.

Lekkie ciasto z kremem jogurtowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lekkie ciasto z kremem jogurtowym

 

  • Biszkopt
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Polewa
  • 50g śmietanki 30%
  • 50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto z kremem jogurtowym
Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki).



Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szkl).



Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 3 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę.



W jednym naczyniu ubić "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt (z ewentualnym dodatkiem cukru - do smaku, wedle uznania). Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3) i w analogiczny sposób postąpić ze śnieżką - dodając pozostałą żelatynę.



Obydwie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i natychmiast przekładać biszkopty w sekwencji: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu banany - pokrojone w kostkę Tak przełożone ciasto wstawić natychmiast do lodówki.



Gdy krem stężeje przygotować polewę. Pokruszoną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie rozpuści się. Po ostygnięciu polać wierzch ciasta.
Lekkie ciasto z kremem jogurtowym