Aneta76

Aneta76

Kucharz
[Przepisów: 8]

Lekkie jak puch bułeczki z jesiennymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, zdrowe, szybkie i lekkie jak puch mleczne, pszenne bułeczki z marchewką i cukinią idealne na wspaniałe śniadanie

Lekkie jak puch bułeczki z jesiennymi warzywami

Składniki:

Lekkie jak puch bułeczki z jesiennymi warzywami

 

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej luksusowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 starta na średnich oczkach marchewka
  • 1 starta na średnich oczkach mała cukinia
  • ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

Lekkie jak puch bułeczki z jesiennymi warzywami
Świeże drożdże skruszam do kubeczka, dodaję cukier i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiewam, mieszam z solą, dodaję wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Wyrabiam ciasto w robocie przez 15 minut, po czym dodaję startą na tarce na średnich oczkach marchewkę i cukinię. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h. Następnie z wyrośniętego ciasta formuję bułeczki i zostawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki smaruję mlekiem i posypuję ziarnami słonecznika. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.