edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lekkie jak puch racuchy korzenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszyste racuchy z jabłkami, rodzynkami, cynamonem i kardamonem

Lekkie jak puch racuchy korzenne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lekkie jak puch racuchy korzenne

 

  • 400 g mleka zsiadłego (duży kubek)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 jabłka
  • 1 garść miękkich rodzynek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Lekkie jak puch racuchy korzenne
Jabłka umyć, obrać, pokroić w niedużą kosteczkę, wymieszać z cynamonem i kardamonem.
Żółtka oddzielić od białek.
W naczyniu wymieszać zsiadłe mleko, przesianą mąkę, sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Do całości dodać przygotowane jabłka i rodzynki, wymieszać.
Nakładać łyżką na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączać na ręczniku kuchennym.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Lekkie jak puch racuchy korzenne
Ubite na sztywną pianę białka jajek delikatnie wymieszać z ciastem.
Lekkie jak puch racuchy korzenne
Do ciasta dodać obsypane przyprawami jabłka i rodzynki.
Lekkie jak puch racuchy korzenne
Etap 3