edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lekkie muffinki cytrynowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mega-cytrynowe, lekkie i delikatne, śmiesznie łatwe do zrobienia - polecam :)

Lekkie muffinki cytrynowe

Składniki:

Lekkie muffinki cytrynowe

 

  • składniki na 12 sztuk:
  • 1 cytryna
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka kefiru
  • papierowe foremki do muffinek
  • gotowy lukier
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej

 

 

Sposób przygotowania:

Lekkie muffinki cytrynowe
Cytrynę dobrze umyć i sparzyć. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, W drugiej misce ubić jajko z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem cytrynowym. Do utartego jajka dodać olej i kefir, dosypać mąkę i wymieszać. Dołożyć otartą skórkę i sok z cytryny, ponownie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić je ciastem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu ozdobić lukrem i kandyzowaną skórką.