kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki i smaczny obiad do tego bezglutenowy.

Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem
Filet z kurczaka dzielimy na porcje tzn. przekrawamy go tak by powstały dość duże i cienkie plastry. Następnie oprószamy każdy plaster solą i delikatnie go rozbijamy. Ja rozbijając filet, wkładam go do torebki foliowej i dopiero rozbijam . Wtedy mam pewność że filet mi się nie porwie. Szpinak mieszamy z wcześniej ubitymi na pianę białkami, doprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy mąkę ryżową. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na plastry fileta i zwijamy w roladki. Obsmażamy roladki na rozgrzanym dość głębokim oleju, po czym przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na brytfankę. Jogurt naturalny mieszamy dodając do niego zioła prowansalskie. Polewamy nim roladki i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i zapiekamy ok.20 min.-do momentu aż roladki się zrumienią. Podajemy np. z ziemniakami .
Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem
Etap 1Farsz do roladek ze szpinaku-bezglutenowy.
Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem
Etap 2Gotowe roladki nie wymagają panierowania.
Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem
Etap 3Obsmażamy roladki na dość głębokim oleju.
Lekkie roladki drobiowe ze szpinakiem
Etap 4Roladki na blasze polane jogurtem z ziołami prowansalskimi.