dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Lekko cytrynowy kurczak z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierś kurczaka duszona z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym z orzeźwiającą cytrynową nutą

Lekko cytrynowy kurczak z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lekko cytrynowy kurczak z pieczarkami

 

  • 2 piersi kurczaka
  • mąka do oprószenia mięsa
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • ¾ szklanki bulionu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Lekko cytrynowy kurczak z pieczarkami
Oczyszczone pieczarki pokroiłam w plasterki, a paprykę w paseczki. Mięso umyłam i osuszyłam. Każdą pierś podzieliłam na 3-4 części, lekko rozbiłam, przyprawiłam solą oraz pieprzem i oprószyłam mąką. W rondlu rozgrzałam olej z jedną łyżką masła i obsmażyłam krótko kotlety z obu stron, po czym odłożyłam je "na bok". Do rondla natomiast dodałam drugą łyżkę masła i wrzuciłam pieczarki, które smażyłam ok. 5 minut mieszając (do momentu odparowania wody). Następnie dodałam mięso i paprykę i zalałam bulionem, zagotowałam. Dodałam sos sojowy , sok z cytryny i po szczypcie soli i pieprzu. Całość przykryłam i dusiłam na minimalnej mocy palnika 20 minut. Na koniec odkryłam, dodałam passatę i gotowałam jeszcze 5 minut. Podałam z młodymi ziemniakami.
Lekko cytrynowy kurczak z pieczarkami
Mięso poodsmażyłam krótko z obu stron i wyjęłam z rondla
Lekko cytrynowy kurczak z pieczarkami
podsmażyłam pieczarki na maśle do momentu odparowania wody
Lekko cytrynowy kurczak z pieczarkami
Pieczarki, mięso i paprykę doprawiłam sosem sojowym i cytryną