ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Lekko kokosowe czekoladowo śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest delikatne i bardzo czekoladowe z masą śmietanową posypane wiórkami kokosowymi. Polecam do kawy lub herbaty.

Lekko kokosowe czekoladowo śmietankowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lekko kokosowe czekoladowo śmietankowe

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • Masa czekoladowa:
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 50 g margaryny
  • 4 łyżki wody
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Lekko kokosowe czekoladowo śmietankowe
Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i trzcinowy. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzić i wtedy podzielić wzdłuż na pół. Wszystkie składniki masy czekoladowej rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i posmarować wierzch obu biszkoptów. Wierzchnią część biszkoptu posypać wiórkami kokosowymi. Mascarpone zmieszać z kremówką, dodać cukier puder i śmietan fix. Ubić na sztywno. Masę wyłożyć na biszkopt z masą czekoladową i przykryć biszkoptem z wiórkami kokosowymi.
Lekko kokosowe czekoladowo śmietankowe
Składniki masy czekoladowej rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko kokosowe czekoladowo śmietankowe
Przekrojony biszkopt posmarować masą czekoladową.
Lekko kokosowe czekoladowo śmietankowe
Ciasto przełożyć masą śmietanową i przykryć biszkoptem z wiórkami kokosowymi.