redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax z jabłkiem julienne i kremem chrzanowym autorstwa Macieja Majewskiego, szefa kuchni Le Victoria Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria

Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax

 

 

  • Krem chrzanowy:
  • 40 g tartego świeżego chrzanu
  • 20 g majonezu
  • 4 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz

 

  • Dodatki:
  • 40 g świeżego ogórka pokrojonego wzdłuż w plasterki (bez nasion)
  • 10 g ikry z łososia
  • 30 g zielonego jabłka julienne
  • Świeży koperek
  • Drewno jabłoni do owędzenia

 

Sposób przygotowania:

Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax
Łosoś

-Usunąć ości z ryby

-Delikatnie nałożyć na łososia pędzelkiem wódkę i sok z cytryny

-Zmieszać w misce sól morską, brązowy cukier i posiekany koperek

-Posypać łososia, umieścić w pojemniku i nakryć folią spożywczą

-Marynować w lodówce przez 72 godziny

 

Krem chrzanowy

-Wymieszać w misce chrzan, majonez i sok z cytryny

-Doprawić solą i pieprzem

 

Podanie

-Usunąć skórę z łososia

-Pokroić rybę w plastry

-Wycisnąć na rybę krem chrzanowy

-Udekorować zwiniętymi w rulony plastrami ogórka, ikrą z łososia, jabłkiem julienne i świeżym koperkiem

-Odymić przy pomocy smoking gun i przykryć kloszem (opcjonalnie)
Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax
sofitel 2
Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax
sofitel 3