Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Lemieszka z żytniej mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis z kuchni staropolskiej .Danie proste, smaczne, tanie .

Lemieszka z żytniej mąki

Składniki:

Lemieszka z żytniej mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Lemieszka z żytniej mąki
Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalać osolona wodą ( tyle by przykryła ziemniaki ) i ugotować do miękkości .Odlać 1/3 wody , dodać masło – postawić na małym gazie , utłuc na rzadkie puree ( z wodą ) , zasypać mąką i ogrzewać mieszając aż mąka wymiesza się dokładnie z ziemniakami tworząc gęstą masę .Gdy mąka straci posmak surowizny nabierać łyżką maczaną w tłuszczu i układać na talerzu .Polać okrasą . Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą lub jako dodatek do II dania . Ja podałam: Kapustą kiszoną obgotowaną z kminkiem