-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Lemoniada cytrynowo-miętowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedy za oknami gorąco najlepsze są zimne napoje. Taka domowa lemoniada nie zajmuje nam dużo czasu a doskonale gasi pragnienie.

Lemoniada cytrynowo-miętowa

Składniki:

Lemoniada cytrynowo-miętowa

 

  • 1- 2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 8-10 listków mięty
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Lemoniada cytrynowo-miętowa
Cytrynę sparzyć i pokroić na plasterki. Z mięty poobrywać listki, przepłukać pod bieżącą wodą.

Do dzbanka wrzucić plasterki cytryny, wrzucić mięte i dodać 4 łyżki cukru.

Rozgnieść wszystko dokładnie. Wlać 1 litr chłodnej przegotowanej wody.

Odstawić na jakiś czas do przegryzienia się składników. Przed podaniem najlepiej dodać jeszcze lód w kostkach. 

Tagi:

lemoniada