Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Książka Kucharska: Lemoniada – 15 przepisów na orzeźwiający napój

Lemoniada imbirowa z limonkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W kilka minut uzyskamy 5 litrów pysznego aromatycznego napoju bez konserwantów i sztucznych barwników czy aromatów. W zależności od jakości limonek napój może mieć lekką gorączkę podobną do toniku.

Lemoniada imbirowa z limonkami

Składniki:

Lemoniada imbirowa z limonkami

 

  • imbir świeży 6-8 cm
  • limonki 4 szt.
  • cukier 2 szkl.
  • woda 4,5 L (źródlana lub mineralna)

Sposób przygotowania:

Lemoniada imbirowa z limonkami
Imbir obrać lub oskrobać i poszatkować w jak najcieńsze plasterki. 

Limonki wyszorować (najlepsze są niewoskowane), sparzyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką. 

Do blendera wsypać cukier, wlać 2 szklanki ciepłej wody, dodać pokrojony imbir oraz limonki. Miksować dotąd, aż wszystko będzie dokładnie i drobno posiekane, a cukier się rozpuści. 

Płyn przecedzić przez możliwie gęste sitko (można je wyłożyć gazą), na którym osiądą zdrewniałe wióry z imbiru oraz pozostałości skórki z limonek.

Wycisnąć dokładnie masę, która osiadła na sitku.

Odcedzony płyn wlać do 4 litrów wody mineralnej albo źródlanej - najlepiej robić to od razu w 5L butli wody mineralnej.

Całość zakręcić i wymieszać. 

Przed podaniem schłodzić.