Paola

Paola

Kucharz
[Przepisów: 8]

Leniwa kapusta babuszki Mai

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis zaczerpnięty z "Przepisów Tatiany" Paulliny Simmons, opracowany i nieco zmodyfikowany.

Leniwa kapusta babuszki Mai

Składniki:

Leniwa kapusta babuszki Mai

 

  • ok. 1 kg poszatkowanej białej kapusty (lub mieszanki kapusty białej - 0,75 kg oraz włoskiej - 0,25 kg)
  • sklarowane masło ghee lub mieszanka masła i oleju (byleby się nie paliło w wysokiej temperaturze)
  • paczka tatara (ok. 400g)
  • 1 spora cebula
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 125 g boczku (kupuję taki od razu pokrojony w kostkę ;) jest w większości hipermarketów)
  • 3/4 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu (najlepiej Arborio, jak do risotta)
  • 0,5 l sosu pomidorowego z kartonu lub puszka pomidorów pelati (ok. 400 g)
  • 0,4 l wrzącej wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • Przyprawy :
  • majeranek lub co-kto-lubi do mięsa i kapusty ;)
  • przyprawa do potraw włoskich
  • przyprawy orientalne zawierające curry, kumin i chilli

Sposób przygotowania:

Leniwa kapusta babuszki Mai
W rondlu, głębokim i posiadającym grube dno, podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.Dodać stopniowo kapustę i smażyć ją przez ok. 20 minut, aż zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru. Dodać sól i pieprz. Boczek obsmażyć na rumiano na patelni.Dodać do kapusty i wymieszać.



Obsmażyć tatar na patelni, rozdrabniając w czasie smażenia drewnianą łyżką, żeby się zbytnio nie "zbrylił". Dodać do kapusty i boczku. Dobrze wymieszać. Sos pomidorowy rozbełtać z wrzątkiem i cukrem.Wlać do kapusty. Wymieszać i pogotować na nieco mniejszym ogniu ok. 20 minut. Dorzucić ugotowany na półtwardo ryż.



Gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż ryż trochę wchłonie sos.Doprawić po swojemu (pierwszy raz dodałam majeranek, jak do "gołąbkowego" farszu, ale co do przypraw, to można na przykład poeksperymentować z przyprawami kuchni włoskiej (tak, jak to jak lubią pomidory) lub orientalnej (użyłam Nomu marokańskiej, kapusta ma wtedy taką ciekawą nutkę zapachową i smakową). Zamiast sosu pomidorowego mogą być pomidory w puszce - potrawa jest wtedy gęstsza, a kawałeczki pomidorów dodają jej kolorystyki..