Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Leniwe kluski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie i smaczne leniwe kluseczki dla dzieci i nie tylko.

Leniwe kluski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe kluski

 

 

Sposób przygotowania:

Leniwe kluski
Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste.W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski. Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia . Przelewamy zimną wodą. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Leniwe kluski
ugotowane ziemniaki mieszamy z serem za pomocą tłuczka, dodajemy żółtko.
Leniwe kluski
Dodajemy mąki i cukier i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Leniwe kluski
Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne.
Leniwe kluski
Ciasto dzielimy na części, z każdej z nich formujemy wałek i kroimy ukośne kluski. Gotujemy na osolonym wrzątku.