zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Leniwe waniliowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kto ich nie lubi, kto nie pamięta z dzieciństwa i kto do nich nie wraca? W wersji z pachnącą wanilią, podane z kwaśną śmietaną, cynamonem i rodzynkami.

Leniwe waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe waniliowe

 

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki zmielonej wanilii
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki

 

Sposób przygotowania:

Leniwe waniliowe
Rozdrabniamy twaróg widelcem i łączymy z żółtkami i jajkiem i dokładnie mieszamy, jeżeli zależy nam na gładkiej konsystencji możemy go zblendować, ja tego nie zrobiłam bo chciałam aby twaróg był wyczuwalny. Następnie dodajemy wanilię, sól i mąkę. Zagniatamy delikanie ciasto które jest dość zwarte ale nie może być twarde bo kluski wyją twarde. W średnim garnku wstawiamy wrzątek z odrobiną soli. Dzielimyciasto na kilka porcji. Na podsypanym mąką blacie roluje wałeczki z porcji ciasta i lekko je spłaszczamy. Gotowe kluseczki wrzucamy do gotującej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Po wypłynięciu kluseczki są gotowe, wyjmujemy cedzakiem na durszlak. Podajemy z kwaśną śmietaną, posypane cynamonem i rodzynkami lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Leniwe waniliowe
Do rozdrobnionego twarogu dodajemy jajka i cukier i wanilię
Leniwe waniliowe
Po wymieszaniu dodajemy mąkę i zagniatamy delikatnie ciasto
Leniwe waniliowe
Ciasto jest zwarte i łatwe do formowania ale nie twarde
Leniwe waniliowe
Z ciasta formujemy wałeczki i lekko spłaszcamy i tniemy w poprzek