Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Leniwe z brzoskwiniami.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lato to wiele możliwości i smaków na stole.

Leniwe z brzoskwiniami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe z brzoskwiniami.

 

Sposób przygotowania:

Leniwe z brzoskwiniami.
Brzoskwinie obieramy ze skórki i przecinamy na pół. Twaróg miksujemy z jajkiem i cukrem. Następnie dodajemy stopniowo mąki cały czas miksując. Wyrobione ciasto wykładamy do miski i jeśli ser bł dość wilgotny musimy dodać więcej mąki, aż uzyskamy plastyczną masę. Na talerzyku mieszam 2 łyżki mąki i łyżkę cukru w tym będziemy obtaczać owoce i dopiero zawijać w ciasto. Na dłoni rozpłaszczam porcje ciasta, na środku układamy połówkę owocu i zawijam. Gotujemy w osolonym wrzątku 15 min. Gorące posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Aby skrócić czas przygotować, w czasie gdy my robimy ciasto woda do gotowania klusek powinna się już grzać. Osączone z wody polewamy śmietaną wmieszaną z cukrem a wierzch posypujemy przyprawą Kamis do słodkiego.
Leniwe z brzoskwiniami.
Z tej porcji twarogu wyszło dwanaście dużych klusek.
Leniwe z brzoskwiniami.
Miksujemy twaróg z jajkiem, a później stopniowo dodajemy suche składniki.
Leniwe z brzoskwiniami.
Brzoskwinie najlepiej się obiera gdy są całe, później dopiero przekrawamy na pół i wyrzucamy pestkę.
Leniwe z brzoskwiniami.
Małe porcje ciasta kładziemy na dłoni i rozpłaszczamy, a następnie zawijamy owoc.