Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Leniwe z michałkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Leniwe z odrobiną szaleństwa czyli z michałkami.

Leniwe z michałkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwe z michałkami

 

Sposób przygotowania:

Leniwe z michałkami
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 5 min odcedzamy. Twaróg miksujemy z cukrem i jajkiem. Dodajemy do niego rodzynki i mąkę, wyrabiamy elastyczne ciasto. Michałki przecinamy na pół. Na dłoni układamy niewielkie porcje ciasta i rozpłaszczamy. Na środku takiego placuszka kładziemy cukierek i szczelnie zawijamy formując kluseczkę. Gotujemy bardzo wolno w osolonym wrzątku 15 minut od wypłynięcia. Już nic nie potrzebujemy do dekoracji wierzchniej. Leniwe są dość słodkie za sprawą michałków.
Leniwe z michałkami
Najpierw miksujemy twaróg z jajkiem, dopiero później dodajemy resztę.
Leniwe z michałkami
Kilka michałków przecinamy na pół, to one będą nadzieniem.
Leniwe z michałkami
Na rozpłaszczonym cieście układamy nadzienie i zawijamy.
Leniwe z michałkami
Gotujemy w osolonym wrzątku na bardzo wolnym ogniu.