Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Leniwe ze złotym sosem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smak dzieciństwa z aromatycznymi owocami i złotą nutką.

Leniwe ze złotym sosem.

Składniki:

Leniwe ze złotym sosem.

 

  • Leniwe:

 

  • 500 g twarogu półtłustego

 

 

 

  • pół łyżeczki soli

 

 

  • Złoty sos:

 

  • 3 gruszki

 

  • 2 jabłka, najlepiej lekko kwaśne

 

  • 3 łyżeczki cukru

 

 

  • pół łyżeczki ziaren anyżu

 

 

  • szklanka wody

 

  • 3 łyżeczki złotych perełek, do dekoracji ciast i deserów

Sposób przygotowania:

Leniwe ze złotym sosem.
Leniwe: Wszystkie składniki połączyć, ugniatać, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 2-3 cm. Wałki kroimy tworząc 1,5 cm kluski. Leniwe wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną.

Złoty sos: Owoce obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie z odrobiną wody, cukrem, cynamonem i anyżem. Podsmażamy do momentu, aż owoce zmiękną. Próbujemy, jeżeli za mało słodkie dodajemy więcej cukru. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy ze szklanką zimnej wody, wlewamy na patelnię intensywnie mieszając. Złote perełki rozdrabniamy i na sam koniec dodajemy do owoców. Mieszamy. Nakładamy na leniwe kluski.