misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Lepkie żeberka wieprzowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne, bardzo delikatne, a do tego rozpływające się w ustach wieprzowe żeberka. Idealne na obiad oraz spotkanie w gronie znajomych. Znikają bardzo szybko, a do ich przygotowania potrzeba tak niewiele.

Lepkie żeberka wieprzowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Lepkie żeberka wieprzowe

 

Sposób przygotowania:

Lepkie żeberka wieprzowe
Żeberka kroimy na paski. W rondlu rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim żeberka. Gdy mięso będzie złote z każdej strony zalewamy je wodą.

Doprawiamy całość solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie konieczności dolewamy wody.

Gdy mięso zmięknie a płyn znacznie odparuje posypujemy mięso niewielką ilością cukru. Całość cały czas mieszamy, by nic się nie przypaliło.

Gdy cukier się rozpuści i utworzy glazurę podajemy.

Wytworzonym sosem polewamy żeberka.
Lepkie żeberka wieprzowe
Żeberka obsmażamy z każdej strony na złoto i zalewamy wodą
Lepkie żeberka wieprzowe
Mięso doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem kolorowym
Lepkie żeberka wieprzowe
Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru płynu
Lepkie żeberka wieprzowe
Mięso posypujemy niewielką ilością cukru
Lepkie żeberka wieprzowe
Cały czas mieszamy by ten się rozpuścił i pokrył mięso tworząc pyszną glazurę
Lepkie żeberka wieprzowe
Idealne żeberka na obiad i imprezkę