Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Leśne grzyby duszone w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Porcini Brasati con Moscato- leśne grzyby duszone w winie z późnego zbioru

Leśne grzyby duszone w winie

Składniki:

Leśne grzyby duszone w winie

 

  • 5 łyżek niesolonego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 kilograma świeżych leśnych grzybów (borowików, kurek),
  • starannie przetartych miękką, wilgotną szmatką i pokrojonych
  • na cienkie plastry
  • 25 dag szalotek, obranych i posiekanych
  • drobna sól morska i świeżo tłuczony pieprz
  • 1 szklanka moscato albo innego białego wina z późnego zbioru
  • 1 szklanka tłustej śmietany
  • 4-5 świeżych liści szałwii

Sposób przygotowania:

Leśne grzyby duszone w winie
Na średnim ogniu rozpuść na dużej patelni trzy łyżki masła i wymieszaj je z oliwą z oliwek. Gdy masło zacznie się pienić, wrzuć grzyby i szalotki i kilka razy mocno po-trząśnij, żeby pokryły się gorącym tłuszczem. Zmniejsz gaz i smaż, aż grzyby zaczną puszczać soki. Obficie posyp całość solą i pieprzem, wlej wino i duś przez dwadzieścia minut, aż wino i soki zostaną wchłonięte przez grzyby. W międzyczasie postaw na średnim ogniu mały rondelek i podgrzej w nim tłustą śmietanę z liśćmi szałwii. Gdy bę­dzie się zbliżała do punktu wrzenia, zdejmij rondelek z ga­zu i przykryj go pokrywką. Dzięki temu w trakcie dusze­nia grzybów śmietana przejdzie aromatem szałwii. Przelej wonną śmietanę przez sitko i wyrzuć liście. Teraz dodaj ją do grzybów i zostaw na małym ogniu, żeby potrawa po­woli dusiła się dalej. Po dwóch, trzech minutach woda ze śmietany powinna dostatecznie odparować. Podawaj danie bardzo gorące, z cienkim tostem i kieliszkiem tego samego zimnego moscato, którego użyłaś podczas duszenia.


Przepis pochodzi z książki Marleny De Blasi „Tysiąc dni w Wenecji”. Tłumaczenie – Małgorzata Hesko-Kołodzińska. Wydawnictwo Literackie 2009

Tagi:

grzyby