jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Leśne naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Aby to danie było jeszcze smaczniejsze, podajmy je z kulką śmietankowych lodów.

Leśne naleśniki

Składniki:

Leśne naleśniki

 

  • Naleśniki:
  • mąka
  • jajka
  • mleko
  • sól
  • woda
  • Nadzienie:
  • twarożek homogenizowany naturalny lub waniliowy
  • dowolne owoce leśne - maliny, jagody, jeżyny, poziomki
  • cukier
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Leśne naleśniki
Z mąki, 2 jajek i mleka zrobić ciasto na naleśniki - składników użyć w takich proporcjach, by powstałe ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawić na pół godziny, a następnie usmażyć z niego niezbyt grube naleśniki. Owoce podzielić na dwie porcje - jedną wymieszać z serkiem, dosładzając w miarę potrzeby. Drugą połowę owoców rozgnieść lekko widelcem tak, by puściły sok, a następnie wymieszać ze śmietaną, by powstał apetyczny sos. Każdy naleśnik posmarować nadzieniem serkowym z owocami, a następnie dowolnie złożyć - najlepiej na pół, a później jeszcze na pół. Można również zwinąć w rulonik lub zrobić kopertkę.Naleśniki serwować polane sosem śmietankowo - owocowym. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, podajmy je z kulką śmietankowych lodów. Pycha!