mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto o zaskakującym zielonym kolorze w kształcie tortu przełożone delikatnym kremem serowo-śmietankowym z dodatkiem frużeliny. Wywołuje efekt WOW zarówno wizualny, jak i smakowy:)

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami

ciasto:

  • 200g świeżego szpinaku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z cytryny

krem:

  • 250 twarogu śmietankowego
  • 50ml mleka
  • 250ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru (dałam Diamant)
  • sok z połowy cytryny

frużelina:

  • 300g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50ml wody

dodatkowo:

  • owoce do dekoracji
  • sok z połowy cytryny + 50ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych)

Sposób przygotowania:

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
Szpinak opłukałam, z liści usunęłam grube nerwy i łodygi. Zblendowałam na papkę, dolewając olej. Białka ubiłam na sztywną pianę, ciągle ubijałam, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksowałam ze szpinakiem. Wsypałam przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszałam.

Dno tortownicy (22cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam olejem i posypałam mąką.

Ciasto przelałam do tortownicy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 40 minut w temp. 170stC, do "suchego patyczka".

Upieczone ciasto ostudziłam na kratce, górkę ścięłam i pokruszyłam, a ciasto przekroiłam na dwa blaty.

Przygotowałam frużelinę: owoce wymieszałam z cukrem, gotowałam, mieszając, aż puściły sok i stały się miękkie (ok 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam z wodą, wlałam do owoców i ciągle mieszając zagotowałam, aż zgęstniała i powstała frużelina (przypomina bardzo gęsty kisiel). Frużelinę ostudziłam.

Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Twaróg i mleko zmiksowałam blenderem na gładki serek. Do serka wlałam sok z cytryny, cukier puder, utarłam mikserem. Serek i ubitą śmietankę połączyłam i delikatnie wymieszałam. 2 łyżki kremu odłożyłam do dekoracji.

Blat ciasta nasączyłam wodą z sokiem z cytryny, wyłożyłam połowę kremu, na krem wyłożyłam kleksami połowę frużeliny, przykryłam drugim blatem. Blat również nasączyłam, wyłożyłam resztę kremu i resztę frużeliny, posypałam pokruszonym ciastem i lekko docisnęłam, żeby okruszki się trzymały. Z wierzchu udekorowałam pozostałym kremem i owocami.

Tort wstawiłam na kilka godzin do lodówki. Tort należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
szpinak zblendować na papkę, dolewajac olej olejem
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
Białka ubić, dodać żółtka, szpinak, wsypać mąkę
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
Dno tortownicy (22cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam olejem i posypałam mąką. Ciasto przelałam do tortownicy
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 40 minut w temp. 170stC, do
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
Przygotować frużelinę: owoce wymieszać z cukrem, gotować, mieszając, aż puszczą sok i staną się miękkie (ok 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do owoców i ciągle mieszając zagotować, aż zgęstnieje i powstanie frużelina (przypomina bardzo gęsty kisiel).
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
Blat ciasta nasączyłam wodą z sokiem z cytryny, wyłożyłam połowę kremu, na krem wyłożyłam kleksami połowę frużeliny, przykryłam drugim blatem.
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami