migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Leśny mech-ciasto ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne ciasto z dodatkiem szpinaku. Fajnie się prezentuje i świetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości.

Leśny mech-ciasto ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leśny mech-ciasto ze szpinakiem

ciasto

  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa

  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

  • oraz pestki granatu

Sposób przygotowania:

Leśny mech-ciasto ze szpinakiem
Szpinak rozmrozić a następnie dobrze odcisnąć z wody, można w rękach lub np. za pomocą gazy lub ściereczki. Jajka wbić do miski i dodać cukier, ubić na puszystą masę. Nastęnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i odcisnięty szpinak. Masę przełożyc do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec do suchego patyczka, u mnie ok 45 minut.

Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascaropne wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 
Leśny mech-ciasto ze szpinakiem
Jajka wbić do miski i dodać cukier, ubić na puszystą masę. Nastęnie porcjami dodawać olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i odcisnięty szpinak.
Leśny mech-ciasto ze szpinakiem
Masę przełożyc do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 C i piec do suchego patyczka, u mnie ok 45 minut.
Leśny mech-ciasto ze szpinakiem
Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć.
Leśny mech-ciasto ze szpinakiem
Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu.