Strona główna Leśny mech z owocami granatu

Leśny mech z owocami granatu

Z kremem « poprzedni | następny »
Konczi - Przepis na: Leśny mech z owocami granatu offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1190
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Leśny mech z owocami granatu
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Ciasto leśny mech jest jednym z ulubionych ciast na które lubię patrzeć :) przez oczy do serca? Czemu by nie ;)


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 16

Leśny mech z owocami granatu - SKŁADNIKI:

  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru białego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 1 owoc granatu

Leśny mech z owocami granatu - PRZYGOTOWANIE:

Szpinak przekładamy na sito i dokładnie go odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszana z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut. Przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz przestudzoną żelatynę. Z przestudzonego ciasta odcinamy wierzch – rozdrabniamy go. Na ciasto wykładamy masę, całość obsypujemy pokruszonym ciastem z odciętego wierzchu i dekorujemy owocami granatu. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Leśny mech z owocami granatu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Pyszna karpatka Eli Murzynek z budyniem i biszkoptami Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Ciasto Łabędzi Puch Makowo-kokosowe Kilimandżaro - ciasto z jabłkami
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi Jabłkowo-orzechowe cudo Pyszny warstwowiec
Ciasto w kratkę Mocno kokosowe ciacho Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane