malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Leszcz w sosie ze świeżego groszku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubię łowić ryby a potem je przygotowywać. Ryby to moja specjalność, staram się je łączyć z warzywami szczególnie sezonowymi. W takim połączeniu ta ryba jest naprawdę smaczna a każdy kto jej zasmakuje prosi o przepis.

Leszcz w sosie ze świeżego groszku

Składniki:

Leszcz w sosie ze świeżego groszku

 

Sposób przygotowania:

Leszcz w sosie ze świeżego groszku
Leszcza patroszymy, oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, odstawiamy na 20 min. Jajka rozkłócamy, kawałki leszcza maczamy w jajkach, panierujemy w bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Cebulki kroimy w piórka, szklimy na oleju, dodajemy groszek, lekko solimy, dodajemy śmietanę, chwilę smażymy, dodajemy posiekany szczypior. Leszcza układamy na półmisku, polewamy przesmażonymi warzywami z sosem.