Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Letni mix jarzynowy z kołdunami :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sezon warzywny w pełni .Aż się prosi by gotować z nich zupy .To moja propozycja na chłodniejsze dni .

Letni mix jarzynowy z kołdunami :

Składniki:

Letni mix jarzynowy z kołdunami :

 

  • 1 duże udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 1 cebula
  • 1 średnia różyczka kalafiora
  • kilka fasolek szparagowych
  • 1/2 szklanki groszku ( wyłuskanego - lub jak nie ma to konserwowy )
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 pomidora
  • kawałek świeżej kapusty ( 1/2 szklanki pokrojonej w paseczki )
  • 1 szklanka pokrojonych mieszanych warzyw sezonowych ( rzodkiewka, papryka, cukinia, kabaczek , kalarepka -itp. - co akurat jest )
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 pęczka kopru pokrojonego
  • 1/4 pęczka pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 żółtko
  • przyprawa do zup ( ulubiona - Jarzynka, Vegeta, Kucharek, Knorr itp.)
  • 1 l wody
  • po 10 kołdunów z mięsem na porcję

 

Sposób przygotowania:

Letni mix jarzynowy z kołdunami :
Mięso, obrane i pokrojone warzywa , połowę kopru i pietruszki zalać wodą .Dodać trochę przyprawy do zup ( ja dodałam 1 Bulionetkę drobiowa Knorra ) i gotować 45 minut. Wyjąć mięso .Zupę zmiksować w malakserze na krem . Dodać śmietankę z rozmieszanym z nią żółtkiem - zagotować .Doprawić do smaku . Podawać posypaną natka i koprem wkładając w każdą porcję po 10 ugotowanych - gorących kołdunów zrobionych z mięsa wyjętego z zupy . Podpowiadam że warzywa na takie zupy jarzynowe można przygotowywać sobie niejako przy okazji. Od wczesnej wiosny , jak tylko pojawiają się nowalijki , jak tylko kupuję coś do obiadu ( kalafior, fasolkę , groszek itp. ) lub jako dodatek ( pomidor, ogórek, rzodkiewka , papryka ) to przy krojeniu część kroję , wsypuję do woreczków ( nawet 4 plasterki ogórka ) i mrożę . Jak już kilka takich woreczków się nazbiera przesypuję wszystko w miseczkę i mieszam .Dodaję pokrojony koper, natkę pietruszki .Rozdzielam na porcje akurat na zupę i chowam do zamrażalnika .Potem mam już gotową mieszankę jarzynową ( oczywiście można użyć gotowej mieszanki kupnej ) . Dodaję ziemniaki ( ryż lub makaron ) , mięso i mam wszystko gotowe bez specjalnego kupowania i krojenia . Gotuję zawsze podwójną porcję zupy .Część do zużycia na bieżąco, a resztę zamrażam do zmiksowania . Mięso wyjęte z zupy przerabiam na pierogi, kołduny, naleśniki, krokiety, paszteciki i też zamrażam .Wyciągam w miarę potrzeby jako dodatek do zupy mix jarzynowy lub innych .Zawsze to oszczędność czasu i pracy .