SUPERPRZEPIS

Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami Więcej zdjęć (2)

Deser który powstaje w kilka chwil…bez odpalania piekarnika, połączenie białek z gorzką i białą czekoladą, oraz kwasnymi owocami porzeczki i borówki daje smak któremu ciężko się oprzeć.

Składniki:

Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami

 

  • Foremka 11/25cm

 

 

  • Dekoracja:
  • Owoce lata(porzeczka i borówka)
  • Wiórki czekoladowe różowe

Sposób przygotowania:

Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami

ETAP 1:

Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami
masło rozpuszczamy dzielimy na dwie części łączymy z czekoladą oraz żelatyną

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, podzielić na dwie równe części (dla ułatwienia można rozpuścić osobno w miseczkach po 50 g)do ciepłego masła pokruszyć czekolady, do jednej białą do drugiej gorzką .Wymieszać aż się połączą.

Listki żelatyny namoczyć osobno, po dwa listki w zimnej tak jak pisze na opakowaniu, odcisnąć dobrze, dodać do każdej miseczki z czekoladą, wymieszać, aż się rozpuści. Masa czekoladowa musi być cały czas ciepła aby żelatyna się rozpuściła!

ETAP 2:

Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami
białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę

Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz łyżkę soku z limonki oraz skórkę-masa ma być gęsta i lśniąca.

ETAP 3:

Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami
jedną cześć łączymy z białą czekolada drugą z ciemną

Pianę podzielić na dwie części, każdą wymieszać z jedną masą czekoladową.

ETAP 4:

Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami
do białej masy dodajemy wiórki z różowej czekolady

Do białej dodatkowo wsypać różowe wiórka czekoladowe i wymieszać.

ETAP 5:

Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami
gotowe masy wylewamy do formy posypujemy owocami chłodzimy

Formę keksową wyłożyć papierem pergaminowym, wylać masę z gorzką czekoladą, posypać połową owoców, wylać białą masę, rozsypać resztę owoców oraz posypać różowymi wiórkami czekoladowymi.