dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Letnia sałatka z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka bezmięsna oraz bez dodatku majonezu.

Letnia sałatka z kurkami

Składniki:

Letnia sałatka z kurkami

 

  • 30 dag rukoli
  • 1/2 sałaty strzępiastej zielonej
  • 1/2 radicchio lub czerwonej sałaty strzępiastej
  • 20 dag kurek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • pęczek koperku
  • ocet balsamiczny
  • 10 dag parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Sos z rukoli:
  • 150 ml oliwy
  • 10 dag rukoli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki liści bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Sos balsamiczny:
  • 5 dag cukru
  • 150 ml octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Letnia sałatka z kurkami
Podane składniki na sos z rukoli zmiksować. Przygotować sos balsamiczny. Rozpuścić cukier na patelni i lekko skarmelizować. Wlać ocet i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Umyć sałaty, osuszyć, porwać na kawałki i wymieszać. Oczyścić grzyby, umyć, zblanszować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, obrany czosnek drobno posiekać. Rozpuścić masło, dodać grzyby, cebulę, czosnek, wlać wino i wsypać posiekany koperek. Rozpuścić masło, dodać grzyby, cebulę, czosnek, wlać wino i wsypać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić, skropić oliwą i upiec w piekarniku lub na grillu. Posolić, skropić sokiem z cytryny. Sałaty wymieszać z częścią soku z rukoli, obłożyć kurkami, awokado, kawałkami papryki, polać wokół pozostałym sosem z rukoli i skropić sosem balsamicznym. Podawać ze świeżym pieczywem.