MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Letnia sałatka z zielonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pachnąca latem sałatka z zielonych pomidorów

Letnia sałatka z zielonych pomidorów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Letnia sałatka z zielonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Letnia sałatka z zielonych pomidorów
Kilogram zielonych pomidorów dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Następnie zielone pomidory i cebulkę posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie odsączamy je z płynu i układamy niezbyt ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wkładamy po trzy ziarenka ziela angielskiego, po 1 listku laurowym i po pięć ziarenek pieprzu. Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i kwaskiem cytrynowym. Tak powstałą gorącą zalewą dopełniamy słoiki z pomidorami i zakręcamy. Słoiki z sałatką pomidorową wstawiamy do garnka z gorącą wodą i pasteryzujemy około 20 minut.
Letnia sałatka z zielonych pomidorów
Zarówno cebulę, jak i pomidory kroimy w plasterki
Letnia sałatka z zielonych pomidorów
Gotową sałatkę wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy

Tagi:

pomidory