dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Letnia zupa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna zupa z bogactwem świeżych warzyw

Letnia zupa jarzynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Letnia zupa jarzynowa

 

  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • ½ papryczki chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały korzeń seler z łodyżkami
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • ½ brokułu
  • 2 żabki czosnku
  • 4 pomidory
  • ½ łyżeczki czubrycy czerwonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki startego sera żółtego (Królewski)
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii

Sposób przygotowania:

Letnia zupa jarzynowa
Boczek pokroiłam w kostkę. Wszystkie warzywa umyłam, obrałam i rozdrobniłam. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam boczek, gdy się trochę stopił dodałam cebulę i papryki. Podsmażyłam mieszając, a następnie przełożyłam do docelowego garnka na zupę. Na patelnię natomiast wrzuciłam rozdrobnione warzywa korzeniowe: seler, pietruszkę i marchew i również podsmażyłam mieszając. Następnie przełożyłam do garnka, gdzie dodałam do warzyw przyprawy i zalałam wrzątkiem. Gotowałam 10 minut, po tym czasie dodałam cukinię, brokuł i przeciśnięty przez praskę czosnek i gotowałam następne 10 minut. Na koniec dorzuciłam pomidory, tymianek i oregano, doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam całość jeszcze 3 minuty. Zupę podałam w miseczkach posypaną startym serem i drobniutko posiekaną bazylią.
Letnia zupa jarzynowa
Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam boczek, gdy się trochę stopił dodałam cebulę i papryki
Letnia zupa jarzynowa
Następnie podsmażyłam pokrojoną włoszczyzną
Letnia zupa jarzynowa
W następnej kolejności w garnku wylądowała cukinia, brokuły i czosnek
Letnia zupa jarzynowa
Na koniec dorzuciłam pomidory, tymianek i oregano, doprawiłam solą i pieprzem