monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Letnie wieloowocowe semifreddo w wersji fit

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gdy żar leje się z nieba, to mrożone desery są jak najbardziej wskazane:) ja zapraszam dzisiaj na moją wersję semifreddo..jest lekkie, mocno owocowe i porcja 100 g to tylko 52 kcal, zapraszam:)

Letnie wieloowocowe semifreddo w wersji fit

Składniki:

Letnie wieloowocowe semifreddo w wersji fit

 

  • Warstwa I:
  • 200 g czarnych porzeczek ( po oberwaniu z gałązek)
  • 250 g jogurtu naturalnego 0,1%
  • 20 g ksylitolu
  • 5 g cukru
  • Warstwa II:
  • 270 g truskawek ( po usunięciu szypułek)
  • 200 g jogurtu 0%
  • 10 g ksylitolu
  • Warstwa III:
  • 200 g porzeczki czerwonej ( po oberwaniu z gałązek)
  • 250 g jogurtu 0,1 %
  • 15 g ksylitolu
  • Warstwa IV:
  • 200 g nektarynek- 3 sztuki
  • 180 g jogurtu naturalnego 0%

Sposób przygotowania:

Letnie wieloowocowe semifreddo w wersji fit
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć. Keksówkę ( 22 cm) wyłożyć delikatnie ale dokładnie folią spożywczą. Po każdym użyciu blednera porządnie go umyć.

Warstwa I:

Do dzbanka blendera przełożyć czarną porzeczkę, dodać jogurt i wymieszany cukier z ksylitolem. Zmiksować na gładką masę. Przelać ostrożnie do foremki i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Warstwa powinna być lekko zamrożona.

Warstwa II:

Truskawki razem z jogurtem i cukrem brzozowym umieścić w blenderze. Zmiksować na gładko i ostrożnie przelać na warstwę z czarnej porzeczki. Zostawić w zamrażalniku na kolejne 30 minut.

Warstwa III:

Nektarynki pozbawić pestki i wrzucić połówki owocu do blendera ( razem ze skórką). Dodać jogurt i po raz kolejny dokładanie zmiksować. Przelać na drugą warstwę i znów umieścić w zamrażalniku na 30 minut.

Warstwa IV:

Przy przygotowaniu ostatniej warstwy porzeczki należy dokładnie obrać z gałązek i wrzucić do blednera. Dodać jogurt i cukier brzozowy. Zblendować. Ostrożnie wylać na poprzednią masę i odłożyć foremkę na całą noc do zamrażalnika. Kolejnego dnia na 30 minut przed podaniem umieścić foremkę w lodówce ( ułatwi to w znaczny sposób krojenie deseru).

Wyjąć z keksówski, zdjąć folię i udekorować owocami.

Smacznego!