SUPERPRZEPIS

Libijski kebab

  • 2
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Libijski kebab Więcej zdjęć (2)

kebab najlepiej smażyć na grillu wtedy ma przyjemny dymny aromat.

Składniki:

Libijski kebab

 

  • 1/2 kg czerwonego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól do smaku
  • olej roślinny

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Libijski kebab
Mięso mieszamy z przyprawami, doprawiamy solą do smaku, dodajemy posiekaną bardzo drobno lub startą w łezkę cebulę. Masę mieszamy dokładnie. Formujemy podłużne paluszki o grubości około 2 cm i długości do 10 cm. Odstawiamyje na pół godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem, najlepiej na grillu lub patelni grillowej smarujemy mięso olejem. Po przyrumienieniu ze wszystkich stron smażąc na patelni grillowej, najlepiej kebab potrzymać jeszcze na małym ogniu w piekarniku. Możemy podać mięso z ryżem i pikantną sałatką (tak podobno podaje się w restauracjach libijskich).W barach przydrożnych podaje się w rozciętych chlebkach.
Libijski kebab
Kebab często podaje się w restauracji z dodatkiem ryżu i sałatki.

Tagi:

mięso