M_Sart

M_Sart

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Likier fiołkowy a La French

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

efektownie wyglądający, dość oryginalny w smaku

Likier fiołkowy a La French

Składniki:

Likier fiołkowy a La French

 

  • 50 dag fiołków bez łodyżek
  • 1 l wody mineralnej
  • cukier 3/4 l spirytusu rektyfikowanego (95%)

Sposób przygotowania:

Likier fiołkowy a La French
Świeżo zebrane kwiatki włożyć do porcelanowej wazy lub salaterki, zalać wrzącą wodą źródlaną lub mineralną i zostawić pod przykryciem przynajmniej na 24 godziny, odcedzić. Wziąć tyle samo cukru co soku (objętościowo) i podgrzewać razem na małym ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć. Ostudzić. Wymieszać ze spirytusem, przelać do czystej, wyparzonej dużej butelki, szczelnie zamknąć i odstawić na 3-4 miesiące.

Tagi:

beza bezy