Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Likier kukułkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Likier jest słodziutki i ma niepowtarzalny smak i aromat, a jego przygotowanie jest całkiem proste.

Likier kukułkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Likier kukułkowy

 

  • 35 dag kukułek
  • 250ml mleka
  • 350ml wódki

Sposób przygotowania:

Likier kukułkowy
Likier należy przygotować dzień przed planowanym podaniem, tak aby składniki się idealnie połączyły. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kukułki (polecam kupić tradycyjne kukułki, takie bez papierków. W papierkach polecam dawne kukułki kapitańskie, natomiast te wedlowski są jak dla mnie zbyt twarde i mają zbyt mało słodkiego wnętrza). Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i ciągle mieszając trzymamy mleko na ogniu tak długo aż kukułki całkiem się rozpuszczą - trwa to dość długo. Mleko kukułkowe odstawiamy do wystudzenia, następnie do zimnego mleka stopniowo wlewamy alkohol i mieszamy energicznie łyżką. Gotowy likier przelewamy do karafki, a po 24h jest już gotowy :)
Likier kukułkowy
Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kukułki.
Likier kukułkowy
trzymamy mleko na ogniu tak długo aż kukułki całkiem się rozpuszczą
Likier kukułkowy
do zimnego mleka stopniowo wlewamy alkohol .