Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Likier różany z płatków dzikiej róży

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny, pachnący likier o niepowtarzalnym smaku, którego nie kupi się w sklepie. Można wykorzystać płatki z różnych róż, ja wykorzystałam z róży dziko rosnącej.

Likier różany z płatków dzikiej róży Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Likier różany z płatków dzikiej róży

 

  • Płatki dzikiej róży - około 200 - 300 szt
  • spirytus - 500 ml
  • cukier - 50 dag
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Likier różany z płatków dzikiej róży
Płatki róż rozłożyć na świeżym powietrzu na 10 minut, aby ewentualne robaczki wyszły. Następnie przebrać i wypłukać. Włożyć ciasno do słoika i zalać spirytusem. Słoik szczelnie zamknąć. Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 dni. Po trzech dniach zlać spirytus. Zagotować 1/2 l wody z cukrem i ostudzić. Wymieszać ze spirytusem, zlać do butelek i szczelnie zakręcić. Odstawić przynajmniej na miesiąc.
Likier różany z płatków dzikiej róży
Płatki róż do brze jest pozostawić na świeżym powietrzu na jakiś czas
Likier różany z płatków dzikiej róży
Płatki róż przygotowane do zalania spirytusem
Likier różany z płatków dzikiej róży
Słoik z płatki ze spirytusem po trzech dniach
Likier różany z płatków dzikiej róży
Zlany spirytus różany, butelka zostanie dopełniona syropem