aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Likier z krówek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszny likier z krówek...

Likier z krówek

Składniki:

Likier z krówek

 

  • 200 g śmietanki 32%.
  • 350 g krówek,
  • 650 ml wódki (40%).

Sposób przygotowania:

Likier z krówek
Przepis na ten likier pochodzi z książki "Likiery" wydawnictwa Weltbild. W orginalnym przepisie skład tego likier jest nieco inny. Zmiast krówek są śmietanowe cukierki toffi wraz z cukrem waniliniowym i szczyptą soli. Ja jednak pominęłam już dodanie cukru, gdyż krówki są wystarczająco słodkie i mam pyszny smak.

W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy cukierki krówki i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Masę krówkową studzimy i powolutku wlewamy wódkę. Ostudzony likier wlewamy do butelki lub karafki.