ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

lin z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z ziemniakami z wody. Smaczne.

lin z jabłkami

Składniki:

lin z jabłkami

 

  • 60 dag filetów
  • 2-3 łyżki smalcu
  • łyżka mąki
  • 40-50 dag jabłek winnych
  • 25 dag cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 dag słoniny
  • cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cytryna
  • tymianek
  • majeranek
  • sól

Sposób przygotowania:

lin z jabłkami
Filety umyć, osuszyć , wyporcjować, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, tymiankiem mąka. Smażyć na smalcu. Cebulę drobno pokroić w kostkę i poddusić na słoninie. Obrane pokrojone w krążki jabłka bez gniazd nasiennych obsypać majerankiem , podsmażyć na maśle. Przygotowaną rybę ułożyć na jabłkach i cebuli , całość lekko poddusić. Doprawić do smaku solą i cukrem.