Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Lipcowy gulasz :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gulasz z wieprzowiny- akurat na fasolowy sezon .

Lipcowy gulasz :

Składniki:

Lipcowy gulasz :

 

  • 60 dag mięsa wieprzowego od szynki
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • przyprawa do zup i sosów w płynie
  • mąka do zagęszczenia ( 2 łyżki)
  • woda

 

 

Sposób przygotowania:

Lipcowy gulasz :

Mięso pokroić w grubą kostkę .Delikatne posolić, posypać pieprzem i mieloną papryką . Wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec i obsmażyć na nim na rumiano mięso .Wsypać na mięso pokrojone drobno cebule i smażyć mieszając aż się zeszklą .Wlać 4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem 1,5 godziny.


W tak zwanym między czasie ugotować w osolonej wodzie fasolkę.


Gdy mięso będzie doprawić gulasz przyprawą do zup lub sosów i zagęścić zasmażką lub mąką. Odcedzić fasolkę i wymieszać z gulaszem .Podawać z ziemniaczkami z wody.


* Może być zamiennie kostka bulionowa mięsna i zasmażka brunatna gotowa ( Knorra).