Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Liście winogron z czosnkiem i chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Liście winogron przygotowujemy późną wiosną.

Liście winogron z czosnkiem i chrzanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Liście winogron z czosnkiem i chrzanem

 

  • 20-30 szt liści winorośli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałeczek chrzanu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli kamiennej

Sposób przygotowania:

Liście winogron z czosnkiem i chrzanem
Wodę z solą zagotować i lekko przestudzić. Z liści odciąć ogonki a żyłki lekko rozbić wałkiem, umyć i włożyć do wrzącej wody na 3-4 minuty. Wyjąć z wrzątku i zahartować w zimnej wodzie, osączyć. Ułożyć po kilka sztuk i zwinąć w ciasne ruloniki. Włożyć do słoików, dodać chrzan, czosnek, zalać zalewą i zamknąć. Ułożyć w garnku na ściereczce, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, pasteryzować 25-30 minut.
Liście winogron z czosnkiem i chrzanem
Oczyszczone liście włożyć na 3-4 minuty do wrzącej wody
Liście winogron z czosnkiem i chrzanem
Ułożyć po kilka i zwinąć w ciasne ruloniki
Liście winogron z czosnkiem i chrzanem
Liście ułożyć w słoikach dodać czosnek i chrzan zalać zalewą