edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Litewska baba ziemniaczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Baba jest smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i następnego dnia, odsmażona na patelni. Zamiast śmietany można do niej podać surówkę, np. z pomidorów z cebulą.

Litewska baba ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Litewska baba ziemniaczana

 

 

Sposób przygotowania:

Litewska baba ziemniaczana
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, i smażyć do zrumienienia. 2-3 łyżki skwarek odłożyć, gorącą resztę razem z tłuszczem przełożyć do ziemniaków, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować grubą warstwą smalcu. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem). Masę przełożyć do natłuszczonej formy na wysokość nie większą niż 5-6 cm. Piec do zrumienienia 70-90 minut, w zależności od wielkości formy**. Można sprawdzić patyczkiem, czy w środku już nie jest surowa. Na gorącej babie rozłożyć odłożone wcześniej skwarki. Podać z kwaśną gęstą śmietaną. * Jeśli użyjemy nieco tłuściejszego, nieparzonego boczku, możemy zrezygnować z dodatku smalcu lub dodać go mniej. ** Ja rozłożyłam masę na dwie formy. Mniejszą piekłam przez 65 minut, większą 90 minut.
Litewska baba ziemniaczana
Do utartych ziemniaków dodać boczek usmażony z cebulą.
Litewska baba ziemniaczana
Dodać roztrzepane jajka czosnek i przyprawy.
Litewska baba ziemniaczana
Masę przełożyć do formy wysmarowanej grubą warstwą smalcu.
Litewska baba ziemniaczana
Po wyjęciu z piekarnika gorącą babę posypać odłożonymi skwarkami.