Jazoo

Jazoo

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Litewskie Cepeliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wariacja bazująca na daniu , pospolicie serwowanym w każdej restauracji na Litwie.

Litewskie Cepeliny

Składniki:

Litewskie Cepeliny

 

  • ok 60-70 dag ziemniaków
  • ok 50 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • ok. 1 szklanka kartoflanki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Litewskie Cepeliny
Ciasto:
ziemniaki gotujemy (można w łupinach) następnie rozduszamy widelcem, lub rozdrabniamy mikserem. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy 1 jajko i urabiamy masę ręcznie. Z masy formujemy na stolnicy okrągły placek i oddzielamy 1/4 koła. W miejsce wyciętej masy dosypujemy kartoflankę w ilości optycznie uzupełniającej całość. Następnie całe ciasto ugniatamy z kartoflanką.
Farsz:
do mielonego dodajemy 1 jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawiamy (podobnie jak do kotletów mielonych) solą, czosnkiem i majerankiem.

Z ciasta formujemy mniejsze porcje , rozwałkowując je na dość cienkie krążki wewnątrz każdego układamy farsz uformowany np. łyżką w owal, następnie zaklejamy ciasto i w dłoniach formujemy podłużne kluski. Cepeliny wkładamy do wrzącej , lekko osolonej wody. W momencie gdy kluchy wypłyną na powierzchnię można je podać na talerz .
Doskonale smakują polane odrobiną przetopionego na patelni boczku wędzonego.
Smacznego :)