jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Lodowe ciasto na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słodycz herbatników przełamana słodyczą tofii. Dodatkowo pyszny śmietankowy smak lodów sprawi, że ten deser podbije nasze serca:).

Lodowe ciasto na herbatnikach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lodowe ciasto na herbatnikach

 

  • Blaszka 24x27 cm
  • Składniki:
  • Około 45 sztuk czekoladowych herbatników,
  • Puszka mleka zagęszczonego o smaku toffi,
  • 750 ml śmietany 30%,
  • 7 żółtek,
  • 1 szklanka mleka,
  • ¾- 1 szklanka cukru,
  • Około 2/3 szklanki gęstej śmietany (12%),
  • Śmietana w spreju na dekorację,

 

Sposób przygotowania:

Lodowe ciasto na herbatnikach
Blaszkę można wyłożyć nieprzywierającym papierem. Na dno wykładamy warstwę herbatników (około 15). Smarujemy je połową mleka toffi. Przykładamy kolejną warstwą. Pozostałe mleko wyciskamy na herbatniki tworząc wzdłuż nich pasy. Całość zalewamy lekko schłodzonymi lodami śmietankowymi. Przykładamy kolejna warstwą herbatników. Dekorujemy dowolnie. U mnie przed podaniem ciasto polałam czekoladą i udekorowałam śmietanką. Lody śmietankowe: W garnku umieszczamy szklankę mleka, szklankę śmietanki 30% oraz cukier. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia cukru. Między czasie ubijamy żółtka. Ubite dokładamy do ciepłego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa delikatnie zgęstnieje. Nie dopuszczamy jednak do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Pozostałą śmietanę 30% ubijamy. Do ubitej dokładamy śmietanę 12 % oraz przestudzona mieszaninę. Po dokładnym wymieszaniu lody wstawiamy do zamrażalnika. Po około godzinie schładzania mieszamy je i wylewamy na przygotowaną warstwę herbatnikową. Na wygładzoną powierzchnie wykładamy pozostałe herbatniki. Wraz z blaszką pozostawiamy nasze lodowe ciasto do całkowitego zamrożenia. Gotowe porcjujemy i podajemy.
Lodowe ciasto na herbatnikach
n wyłożona warstwę herbatników wyciskamy masę krówkową.