Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Lodowe markizy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowe lody czekoladowe są równie smaczne, trzeba tylko pamiętać o wytrącaniu wody.

Lodowe markizy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lodowe markizy

 

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki mleka (tłustego)
  • mleko w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Lodowe markizy
Czekoladę z 3 łyżkami mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie miksujemy z 0,5 szklanki mleka. Miksujemy kilka minut, aby mleko dobrze rozbiło cząsteczki czekolady. Przelewamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki. Co 15 min należy masę lodową przemieszać aby się równo zsiadała. Gdy jest już dość gęsta...a my mieszając słyszymy że woda się wytrąca ( trzeszczą kryształki pod łyżką) dosypujemy mleka w proszku. Specjalnie nie podałam ile tego mleka, ponieważ sypiemy i energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie gładka lśniąca, a mleko pochłonie wodę i nie będzie tego wrażenia łamania kryształków. Taką gęstą masą przekładamy herbatniki i ponownie do zamrażarki.
Lodowe markizy
Mleko w proszku skutecznie wychwytuje wodę i zamienia ją w pyszną lodową masę.

Tagi:

czekolada