Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie domowych lodów nie jest trudne, a można zrobić je o takich smakach, jakich nie kupimy w sklepie.

Lody cynamonowe

Składniki:

Lody cynamonowe

 

  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Lody cynamonowe

Etap 1

Lody cynamonowe
Krem z żółtek utartych z cukrem pudrem i cynamonem.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cynamonem na puszysty krem.

Etap 2

Lody cynamonowe
Gorące mleko wymieszane z kremem z żółtek cukru i cynamonu.

Mleko zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do kremu z żółtek i cały czas mieszać. Wszystko przelać z powrotem do garnka, podgrzewać na bardzo małym ogniu ok. 5 minut, cały czas ubijając trzepaczką.

Nie dopuścić do zagotowania! Następnie masę schłodzić w zimnej kąpieli dalej ubijając trzepaczką.

Etap 3

Lody cynamonowe
Schłodzona śmietana kremówka ubita na sztywno.

Śmietanę ubić na sztywno.

Etap 4

Lody cynamonowe
Bita śmietana dodana do cynamonowej masy.

Bitą śmietanę dodać do cynamonowej masy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Etap 5

Lody cynamonowe

Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać ok. 20 minut.

Etap 6

Lody cynamonowe

Lodową masę przełożyć do zamykanego plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje i podawać.


Tagi:

lody