lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Lody cytrynowe robione recznię

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Robiłam pierwszy raz ale wyszły wyśmienite :)

Lody cytrynowe robione recznię Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody cytrynowe robione recznię

 

Sposób przygotowania:

Lody cytrynowe robione recznię
Żółtka ubiłam z cukrem
Śmietankę podgrzałam z cukrem waniliowym. Dodałam sok z cytryny i skórkę. Zdjęłam z ognia, wymieszała z żółtkami i znowu stawiłam na ogień.Podgrzewałam aż zgęstniało zdjęłam z ognia potem zostawiam do wystudzenia.
Przelałam do pojemnika litrowego i wstawiłam do zamrażarki. Po godzinie wyciągnęłam z zamrażalnika wymieszałam blenderem . Schowałam ponownie do zamrażalnika i znowu wyjęłam po godzinie to samo. Tę czynność powtarzałam 3 razy. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste :)
Lody cytrynowe robione recznię
Zrobiłam 3 porcje po trzy gałki lodów i jeszcze troche zostalo
Lody cytrynowe robione recznię
morele kładłam na lody pokroilam je najpierw
Lody cytrynowe robione recznię
do miseczek wkładałam po trzy galki lodów