Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Lody cytrynowe wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowe, delikatne lody cytrynowe.

Lody cytrynowe wg Beatris Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody cytrynowe wg Beatris

 

Sposób przygotowania:

Lody cytrynowe wg Beatris
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do nich sok wyciśnięty z wszystkich cytryn. Do masy dodać mleko i śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy z żółtkami, delikatnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do lodów (uprzednio zamrożonej) i mieszać ok. pół godziny. Gotową masę lodową wstawić do zamrażalnika. Jak lody dostatecznie się zamrożą, rozłożyć je do pucharków.
Lody cytrynowe wg Beatris
Oddzielone od białek żółtka utarte z cukrem pudrem i wymieszane z sokiem z cytryn.
Lody cytrynowe wg Beatris
Żółtka z sokiem wymieszane z zimnym mlekiem i śmietaną.
Lody cytrynowe wg Beatris
Masa z żółtek, cukru, soku, mleka, śmietany i ubitych białek przelana do maszynki do lodów.