SUPERPRZEPIS

Lody czekoladowe

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Lody czekoladowe

Lody z dodatkiem prawdziwej czekolady, dzięki czemu są bardzo smaczne. Jeżeli chcemy, aby były bardziej kremowe warto przełożyć je do maszynki do lodów.

Składniki:

Lody czekoladowe

 

  • 4 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka  
  • 1 1/2 szklanki kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki likieru kawowego

Sposób przygotowania:

Lody czekoladowe

ETAP 1:

Lody czekoladowe
Czekoladę zalać gorącą śmietanką kremówką.

Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady.

Połączyć uzyskując jednolitą masę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste.

ETAP 2:

Lody czekoladowe
Do ubijanych żółtek wlewać powoli gorące mleko.

W między czasie zagotować mleko i cały czas ucierając wlewać cienkim strumykiem do ubitych żółtek.

Następnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę.

ETAP 3:

Lody czekoladowe
Garnek postawić na małym ogniu i podgrzewać.

Mieszankę przelać do garnka i postawić na ogniu.

Podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie gorąca, oblepiająca łyżkę, ale nie można jej zagotować.

Odstawić, aż całkiem wystygnie, ale czasami trzeba ją przemieszać.

ETAP 4:

Lody czekoladowe
Ubitą kremówkę delikatnie wmieszać w masę.

Pozostałą schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladową masę, dodając alkohol.

Przełożyć do naczynia i zamrozić. Smacznego :)

Tagi:

deser lody